Verse munt chutney
- 75 gram verse muntblaadjes
- 1 eetlepel gerapte gember
- 2 Spaanse pepers zonder zaad
- 4 eetlepels citroensap
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels suiker
Was de munt en droog hem in een doek. Gebruik alleen de blaadjes.
Maal de ingrediƫnten in een mixer of staafmixer tot er een homogene pasta ontstaat, eventueel wat water toevoegen.
Je kunt er 60 gram amandelen , hazelnoten, pijnboompitten of geroosterde pinda's in doen voor het fijnmalen. Het malen duurt dan wat langer en je moet hier altijd water aan toe voegen anders is dit te dik.
Heel lekker bij gebakken aardappel en tempƩ. Dit kan ook gemaakt worden van koriander of kervel.
Brandnetels met verse kaas
Verse kaas: Breng in een pan 2 liter melk aan de kook en giet er 2 1/2 dl yoghurt bij. De droge melkbestand delen scheiden zich nu af van de melk. Giet alles door een doe die in een vergiet gelegd is. Vang het vocht op want dit kun je drinken of als huidlotion gebruiken (molkosan) Dit is vele malen goedkoper dan gekocht in de winkel. Laat deze substantie een half uur in de vergiet staan.
- 500 gram brandnetels of de helft en de andere helft zevenblad
- 1 eetlepel olie
- 2 theelepels gemalen korianderzaad
- 1/2 theelepel kurkuma
- beetje sambal
- 1 kleine ui
- 1 teen knoflook
- 1 1/2 dl room
- beetje suiker en wat zout
Snijd de groente fijn.
Doe de olie in een pan en bak de kruiden er in.
Voeg de groenten toe en smoor de groenten in 10 minuten gaar.
Doe er naar behoefte een beetje water bij.
Snij de verse kaas in blokjes en voeg de suiker en het zout er bij, laat dit nu 3 minuten stoven.
Roer de room er door en serveer dit met rijst of met hele dunne pannenkoekjes. (Indiaas).
te vinden op Plantaardigheden.nl